Utilizarea camerelor de termoviziune pentru detectarea scurgerilor de gaz de răcire

Home/Produse Marimi Neelectrice/Utilizarea camerelor de termoviziune pentru detectarea scurgerilor de gaz de răcire

În conformitate cu Regulamentul UE nr. 517/2014 din 16 aprilie 2014 privind gazele F, țările industrializate au convenit să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 80-95% până în 2050 (începând din 1990). Efectul de seră global este cauzat de mulți factori, dar cei mai importanți sunt gazele F: gaze fluorurate. Impactul lor negativ asupra atmosferei este adesea de peste 1.000 de ori mai mare decât în cazul eliberării unei cantități comparabile de dioxid de carbon.
În afara reglementărilor explicite menționate mai sus, au fost introduse și inspecții obligatorii pentru depistarea curgerilor. Reglementările specifică o frecvență recomandată a inspectării echipamentelor de refrigerare și/sau de aer condiționat pentru detectarea scurgerilor. Perioada minimă de păstrare a documentației de inspecție este de 5 ani. Utilizatorul dispozitivului este responsabil pentru efectuarea inspecțiilor și pregătirea documentelor.
În lumina celor de mai sus, unul dintre aspectele cheie ale utilizării unui astfel de echipament este capacitatea de a localiza cu precizie o scurgere de gaz. O metodă populară printre tehnicienii de service și lucrătorii de întreținere responsabili de detectarea gazelor de răcire este utilizarea așa-numitului „sniffer”. Acesta este un dispozitiv relativ ieftin, dar nu permite localizarea precisă a scurgerilor. Dispozitivele de tip sniffer sunt, de asemenea, extrem de sensibile apropierea de elemente metalice, care afectează în mod negativ măsurătorile.

O bună alternativă la echipamentele de tip sniffer sunt camerele de termoviziune. Acestea utilizează un software avansat, care le permite să detecteze ușor schimbările de temperatură în timp – semne ale unei scurgeri de gaz de răcire. O astfel de soluție este camera de termoviziune Fluke Ti450 SF6 (imaginea 1), concepută pentru detectarea gazelor SF6 și a gazelor de răcire, cum ar fi:

  • R404A
  • R134A
  • R410A
  • R407C
  • Isceon M029A

Cameră de termoviziune Fluke Ti450 SF6

Exemplu de detectare a unei scurgeri de gaz R404A cu ajutorul unei camere de termoviziune

Această cameră este echipată cu un microbolometru fără răcire, care permite detectarea radiațiilor infraroșii în gama de lungimi de undă de 8-14 micrometri. Aceasta este și intervalul de lungimi de undă în care gazele de răcire emit cea mai mare radiație infraroșie. Detectarea chiar a unei scurgeri relativ mici este posibilă datorită unui algoritm care detectează modificări mici de temperatură prin comparație, analizând cadrele individuale ale videoclipurilor capturate de camera video. Această soluție vă permite chiar să detectați scurgeri de gaze care nu depășesc 4,5 kg pe an.

De asemenea, datorită utilizării unui microbolometru fără răcire, camera poate fi utilizată pentru diagnosticare standard prin imagini de termoviziune pentru a măsura distribuția temperaturii (Imaginea 3). În plus, spre deosebire de microbolometrele răcite, care sunt sensibile la vibrații și șocuri, camera Fluke Ti450 SF6 a trecut testul de cădere – la fel ca orice cameră standard de termoviziune.

Inspecție termografică standard cu camera Fluke Ti450 SF6

Transmitanța gazului SF6 în radiație infraroșie
Sursă: http://webbook.nist.gov/chemistry/

Din punct de vedere practic, un aspect foarte important al detectării gazelor SF6 – indiferent dacă echiparea camerei folosite include un microbolometru răcit sau unul fără răcire – este existența unei diferențe de temperatură între fundal și gazele care se scurg. În ceea ce privește fundalul, care de obicei, la astfel de măsurători, este cerul, cele mai bune condiții le oferă cerul complet senin. În aceste condiții, temperatura cerului poate ajunge la aproximativ -50 °C, asigurând o mare diferență față de temperatura gazului care se scurge, similară cu temperatura din imediata apropiere a acestuia. Dacă măsurătorile sunt efectuate într-o zi noroasă, temperatura cerului poate fi de aproximativ +10 °C, acest lucru putând face imposibilă detectarea scurgerilor mici de gaz.

Datorită algoritmului utilizat de camera Fluke Ti450 SF6, menționat mai sus, este important să asigurați stabilitatea acesteia, de exemplu, prin montarea pe un trepied. Obiectivul atașat cu zoom 2x și monocularul digital (imaginea 5) conectat la cameră printr-un cablu HDMI, măresc sensibilitatea camerei și permit operatorului să detecteze scurgerile cu o precizie mai bună.

Nu este recomandată utilizarea unui obiectiv cu zoom 4x în combinație cu camera Fluke Ti450 SF6. Un astfel de obiectiv ar reduce transparența sistemului optic și, în consecință, sensibilitatea termică. Același lucru este valabil și în cazul ferestrelor în infraroșu: o schimbare a transparenței poate limita capacitatea de detectare a gazelor la stațiile de interior.

Cu camera Fluke Ti450 SF6, puteți să înregistrați imagini video radiometrice și să faceți fotografii. Ca și alte camere de luat vederi de termoviziune de la Fluke, acest aparat oferă funcția IR Fusion, care vă permite să modificați transparența dintre imaginile în spectru termic și vizibil. Un exemplu de înregistrare video a unei scurgeri de gaz SF6 poate fi vizualizat aici: https://www.youtube.com/watch?v=TnKbOc-bCLE

Utilizarea unui monocular digital în timpul detectării gazului SF6

Articol scris de Karol Bielecki

Produsul prezentat in cadrul articolului face parte din categoria Marimi neelectrice > Camere de termoviziune.
2023-11-07T18:54:09+00:00