Analiza raspunsului cu baleiere de frecventa la transformatoare

Home/Echipamente de Verificare PRAM/Analiza raspunsului cu baleiere de frecventa la transformatoare

O simpla diagnoza pentru identificarea infasurarilor cu spire in scurt circuit

Testul de raport de Analiza a raspunsului cu baleiere de frecventa (SFRA) este o metoda importanta de evaluare a integritatii mecanice si electrice a ansamblului miez/bobina al transformatorului.

Doua dintre cele mai folosite teste sunt testul cu circuitul in gol si in scurt. Ambele sunt folosite pentru testarea retelei de inductante, capacitati si rezistente electrice si de cele mai multe ori nu exista dificultati in detectarea prezentei unui defect electric cu spire in scurt circuit. Din moment ce infasurarile sunt cuplate electromagnetic, raspunsul SFRA obtinut de la una dintre infasurari poate fi afectat de defectul electric de la o alta infasurare. Provocarea tine de identificarea infasurarii cu problema. Pentru acest experiment s-au folosit sase unitati unde infasurarea cu defect (daca exista vreuna) era identificata folosind o setare SFRA inductiva intra-infasurare. Testul a fost numit testul de raport SFRA.

Capture

Obiectivul unui test de raport traditional de tensiune este sa verifice numarul potrivit de spire, conexiuni interne si sa fie ca un etalon de evaluare a posibilelor daune viitoare cum ar fi spirele in scurt circuit.

Cu o simpla calculatie a devierii dintre raspunsuri , raportul SFRA identifica infasurarea care are spire in scurt circuit. Combinand testele SFRA standard cu raportul SFRA creste diagnosticarea spirelor in scurt circuit.

Figura 1 arata o setare de baza pentru un test de raport SFRA folosind un analizor de raspuns in frecventa DOBLE M5500.

TEST-raport-SFRA

Fig 1 Setare de baza pentru testul de raport SFRA

O observatie interesanta este ca la o gama de frecventa mai ridicata raportul SFRA pare sa fie ca testele traditionale cu circuitul in gol si in scurt.

Au fost folosite sase transformatoare in diferite conditii pentru a demonstra aplicarea raportului SFRA. Unitatile au diferite configuratii de infasurari. Conditiile au aratat bine sau cu defecte cum ar fi spire in scurt circuit fie in infasurarea primara sau secundara cum apare in tabel 1.

transformatoare-testate

Tabel. 1 Transformatoare testate

Experimentul arata ca testul raportului SFRA a reusit sa detecteze prezenta spirelor in scurt circuit precum si infasurarea cu defect.

Cititi mai multe detalii […]SFRA-ratio-test-on-transformers-transformers-magazine-Jan-2021

Despre Doble M5500, Analizor de răspuns in  frecvența

M5500 Sweep Frequency Response Analyzer este cea mai nouă generație de instrumente de diagnosticare SFRA de la Doble. 

banner-m5500-doble-Cu o viteză de baleiere incredibil de rapidă și o gamă dinamică extinsă, puteți utiliza setul de testare Doble M5500 pentru a investiga integritatea mecanică a transformatoarelor, reactoarelor și a altor echipamente cu înfășurări. Împreună cu caracteristicile puternice si usor de utilizat ale noului software SFRA 6, efectuarea testării și analizei SFRA a dispozitivelor dvs. nu a fost niciodată mai ușoară sau mai productivă.

Produsul prezentat in cadrul articolului face parte din categoria Echipamente de verificare pram > Echipamente de testare transformatoare si motoare.

Discuta cu specialistii nostri despre aplicatiile la care poti folosi aceste produse ofertare@arc.ro

Tel: 0268-472 577

sigiliu-fundal-transparentacr

*sursa Doble Engineering Company

2023-11-07T14:13:14+00:00