Cum se face demagnetizarea folosind DEM60R

După un test de curent continuu, cum ar fi măsurarea rezistenței înfășurării, miezul magnetic al unui transformator de putere sau de măsura poate fi magnetizat (magnetism remanent sau remanență). De asemenea, atunci când deconectați un transformator din funcțiune sau din cauza componentei de curent continuu a curenților mari de defect, ar putea fi prezentă o cantitate de flux magnetic care rămâne în miez. Asta înseamnă practic că, deși nu există o prezență a unui câmp magnetic extern, inducția magnetică în miezul transformatorului (marcată Br pe curba B-H, Figura 1) poate să nu fie egală cu zero.

Capture-9

Figure 1. curba B-H

Magnetismul remanent poate cauza diverse probleme, cum ar fi măsurători electrice eronate de diagnosticare pe un transformator (analiza curentului de excitație și a răspunsului în frecvență), sau curenți de intrare și asimetrici la pornirea transformatorului de putere sau funcționarea incorectă a releelor ​​de protecție datorită miezurilor CT magnetizate . Pentru a elimina această sursă de potențiale probleme, ar trebui efectuată demagnetizarea.

Cum să detectezi remanența

Când se suspectează magnetismul remanent, pot fi efectuate diferite teste, cum ar fi măsurarea curentului de excitație sau FRA (Analiza Răspunsului in Frecventa), pentru a verifica magnetizarea miezului transformatorului.

O metodă ușoară și extrem de eficientă pentru confirmarea faptului că miezul magnetic este magnetizat sau demagnetizat este măsurarea curentului de excitație, care poate fi efectuată eficient cu dispozitivele noastre din seria TRT. Curentul de excitație este curentul care magnetizează miezul transformatorului. Cu cât este nevoie de mai multă energie pentru magnetizarea transformatorului, cu atât acest curent va fi mai mare. Acest principiu este utilizat atunci când se determină dacă miezul transformatorului este demagnetizat cu succes. Curenții de excitație înainte și după demagnetizare sunt măsurați și comparați. Curenții de excitație măsurați după demagnetizare ar trebui să fie simetrici și mai mici decât curenții înainte de demagnetizare, în cazul în care curentul de excitație este inductiv și nu capacitiv. În cazurile în care curenții de excitație sunt capacitivi, pot fi chiar mai mari după demagnetizare, dar ar trebui să fie simetrici.

Nivelul de magnetizare diferit al picioarelor  miezului transformatorului poate fi ușor detectat cu testele FRA. Rezultatele testării FRA sunt puternic influențate de valoarea inductanței, care este dependentă de nivelul de magnetizare.

Capture-10

Figura 2. Rezultatele testelor FRA înainte (albastru) și după (roșu) demagnetizare

Demagnetizare cu DEM60R

Dacă un client suspectează o posibilă remanență sau când magnetismul remanent este confirmat prin măsurarea curentului de excitație sau a FRA, demagnetizarea trebuie efectuată.

Demagnetizatorul de putere DEM60R efectuează o demagnetizare complet automată rapidă și fiabilă. Curenții mari de ieșire de până la 60 A asigură o demagnetizare eficientă independent de starea nucleului transformatorului și de dimensiunea transformatorului.

Demagnetizarea miezului transformatorului se realizează prin aplicarea curentului alternativ cu magnitudine descrescătoare până la zero, conform unui program. Prin reducerea magnitudinii curentului aplicat la valoarea zero, fluxul magnetic total sau magnetismul remanent este redus la un nivel în care influența acestuia devine nesemnificativă.

Capture-11

Figura 4. Procesul de demagnetizare

Pentru a efectua o demagnetizare eficientă, trebuie să fiți foarte atenți la definirea unui curent de demagnetizare inițial pentru test. Se recomandă ca curentul de pornire să aibă valoarea de pornire cu cel puțin 20% peste valoarea curentului de saturație al transformatorului.

Calculul magnetismului remanent

DEM60R are opțiunea de a calcula magnetismul remanent. Când această opțiune este activată, DEM60R va calcula fluxul inițial, fluxul maxim și fluxul remanent, totul în Volt-secunde. Fluxul inițial reprezintă fluxul prezent în miezul transformatorului înainte de demagnetizare. Fluxul maxim este cea mai mare valoare la care se poate magnetiza miezul sau piciorul testat. Fluxul remanent reprezintă fluxul care rămâne în miezul transformatorului sau piciorul miezului după demagnetizare. Atât fluxul inițial, cât și fluxul remanent sunt afișate, de asemenea, ca procent din fluxul maxim.

Calculul magnetismului remanent prelungește procesul de demagnetizare de două ori. Din acest motiv, este posibil să dezactivați această caracteristică, pentru a accelera testul.

sursa DV Power
Produsul prezentat in cadrul articolului face parte din categoria Echipamente de verificare pram > Echipamente de testare transformatoare si motoare.

Discuta cu specialiștii noștri despre aplicațiile la care poți folosi aceste produse ofertare@arc.ro

Tel: 0268-472 577

sigiliu-fundal-transparentacr

2023-11-07T12:17:53+00:00