Diagnostic de interferență electromagnetică

Home/Echipamente de Verificare PRAM, Solutii Echipamente de Verificare PRAM/Diagnostic de interferență electromagnetică

Diagnosticul de interferență electromagnetică (EMI) este măsurarea și analiza precisă a semnalelor conduse și radiate produse de defecte electrice și mecanice în sistemele de înaltă tensiune.

O măsurare EMI oferă o evaluare a stării întregului sistem- inclusiv magistrala de faza izolata, precum si generatorul, excitatorul si întreruptoarele conectate la ea. Aceasta măsurătoare poate fi efectuata in doua feluri:

  1. Domeniu de frecventa folosind spectrul EMI
  2. Domeniu de timp utilizând emisia EMI la o singură frecvență

Unul dintre marile avantaje ale acestei tehnici este că datele pot fi colectate fără a fi nevoie de o întrerupere și, cu mii de teste EMI de succes efectuate la nivel global în ultimii 40 de ani, are o experiență de fiabilitate.

Un cuplaj instalat permanent nu este necesar pentru colectarea datelor EMI; un transformator de curent de frecvență radio cu nucleu divizat (RFCT) poate fi plasat pur și simplu în jurul unei conexiuni de împământare adecvate. Un inginer de testare calificat poate colecta toate datele necesare în aproximativ o oră.

Utilizarea diagnosticului EMI pentru a completa testarea descărcării parțiale

De exemplu, pregătindu-se să readucă în funcțiune un generator după o rebobinare, inginerii locali au efectuat teste convenționale de descărcare parțială (PD). 

Aceste teste au constatat o activitate PD crescută într-o singură fază și au indicat că semnalele pot proveni din interiorul generatorului: cu toate acestea, informațiile despre locație nu au fost concludente. Inginerii DOBLE au efectuat teste EMI suplimentare pentru a determina dacă PD-ul era autentic și, dacă da, sa localizeze sursa.

Spectrul de frecvență EMI arată dovezi semnificative ale activității PD, în special în regiunea magistralei, a spectrului pe faza A a generatorului.

pd-1

O analiză suplimentară în domeniul timpului nu a confirmat nicio activitate PD asociată cu generatorul. Analiza utilizând graficele de descărcare parțială rezolvată de fază (PRPD) a arătat mai multe potențiale plutitoare, care indică faptul că izolatorii magistralei deteriorați sau izolatorii care nu au un contact electric bun cu conductorul central.

Pe baza acestor dovezi, a fost programată o mini-întrerupere pentru a examina starea izolatorilor IPB în apropierea terminalelor generatorului. S-au observat dovezi clare ale activității PD atât pe capetele izolatorului, cât și pe conductorul central pe faza A; întrucât nu s-au găsit astfel de dovezi în fazele B sau C care au confirmat sursa semnalelor PD.

pd-2

Pe baza acestor dovezi, a fost programată o mini-întrerupere pentru a examina starea izolatorilor magistralei în apropierea terminalelor generatorului. S-au observat dovezi clare ale activității PD atât pe capetele izolatorului, cât și pe conductorul central pe faza A;  in timp ce pe fazele B sau C nu s-au găsit astfel de dovezi care sa  confirme sursa semnalelor PD. 

În urma acestei descoperiri, inginerii de șantier au curățat capetele izolatorului și conductorul central. Studiile ulterioare EMI din lunile următoare, efectuate la sarcini similare testelor inițiale, au arătat că, deși activitatea de descărcare nu a fost eliminată, aceasta a scăzut. Clientul a fost mulțumit de cunoașterea sporită a activității de descărcare în desfășurare, arătând că nivelul a rămas nesemnificativ. De asemenea, le-a subliniat importanța activităților de întreținere a magistralei, care au fost amânate frecvent în timpul întreruperilor majore.

pd-3

După cum arată acest studiu de caz, diagnosticul EMI este un instrument puternic pentru efectuarea evaluărilor stării pe mașinile rotative, care nu numai că pot detecta defecte, ci și localiza sursa. Acest lucru poate duce la întreruperi mai scurte pentru intervenții și la reparații mai rapide și mai specifice.

* sursa Doble https://www.doble.com/emi-diagnostics-isolated-phase-bus/

emi-testing-blog

Fără a fi nevoie de întreruperi, PDS100 poate detecta descărcarea parțială (PD) în doar câteva secunde – ceea ce îl face un instrument ideal pentru un program de întreținere bazat pe condiția actuala a echipamentelor.

Doble PDS100 Partial Discharge Surveyor este un instrument de supraveghere cu interferențe radio (RFI) care este proiectat pentru măsurarea  descărcărilor parțiale într-o stație sub tensiune.

Stații întregi pot fi examinate și analizate rapid prin simpla inspectare în jurul echipamentului de HV și folosind PDS100 pentru a detecta și identifica sursele de interferență externă și PD.

Doble PDS200 este un echipament pentru masurarea  descărcarilor  parțiale si capabilități EMI.

PDS200 utilizează analiza EMI pentru a discrimina între diferite defecte și surse de descărcare în transformatoare, terminații de cablu, stație de înaltă tensiune și echipamente din instalații. Utilizați PDS200 pentru a face rapid o verificare pe scară largă a sistemului.

PDS200 se conectează cu o varietate de senzori pentru diverse aplicații. Poate fi achiziționat de unul singur sau ca parte a unui kit, cum ar fi EMI Surveyor.

Produsul prezentat in cadrul articolului face parte din categoria Echipamente de verificare pram > Echipamente de testare transformatoare si motoare.

Discuta cu specialistii nostri despre aplicatiile la care poti folosi aceste produse ofertare@arc.ro

Tel: 0268-472 577

sigiliu-fundal-transparentacr

 

2023-11-07T12:26:57+00:00