Evaluarea stării transformatorului Partea 1

Home/Echipamente de Verificare PRAM/Evaluarea stării transformatorului Partea 1

Teste comune și cele mai bune practici de implementat acum

Transformatoarele sunt supuse unor tensiuni electrice, termice și chimice în timpul vieții lor de funcționare, care degradează uleiul izolator și izolația solidă, provoacă coroziune și oxidare și creează condițiile pentru dezvoltarea defecțiunilor incipiente care pot scurta în cele din urmă durata de viață a acestuia. Aceste procese de îmbătrânire sunt în mod necesar luate în considerare în faza de proiectare a transformatorului. Cu toate acestea, atunci când degradarea are loc mai repede decât era anticipat, aceasta este considerată a fi îmbătrânire accelerată. De exemplu, o îmbinare cu rezistență ridicată care provoacă supraîncălzire localizată sau descărcare parțială care degradează izolația solidă este un exemplu de îmbătrânire prematură.

doble-transformer

Deși simpla inspecție vizuală a rezervorului transformatorului (pentru a căuta coroziune sau scurgeri) sau sondaje IR (pentru a identifica pompele de supraîncălzire) furnizează informații importante despre stare, nu toate problemele vor fi vizibile din exterior. Din fericire, defecțiunile incipiente care apar în interiorul transformatorului pot fi identificate și diagnosticate prin examinarea proprietăților chimice, fizice și electrice ale dielectricului lichid din acesta. Acest lucru se face de obicei într-un laborator extern; cu toate acestea, unele utilități mai mari sau entități industriale pot efectua teste interne.

În această serie de trei părți  vom:

1. Analiza importanța trimiterii mostrelor de ulei de înaltă calitate la laborator pentru a fi testate.

2. Lua în considerare tipurile de probleme care pot fi identificate prin analiza gazului dizolvat în ulei (DGA) și pașii următori.

3. Lua în considerare alte teste de ulei care sunt efectuate și informațiile importante care pot fi dezvăluite.

Importanța unui eșantion de înaltă calitate

O mostră de ulei poate dezvălui o mare varietate de informații despre starea bunului dumneavoastră; acestea includ dovezi de supraîncălzire, descărcare parțială și arc, degradarea hârtiei, pătrunderea apei, oxidare, prezența contaminanților chimici și fizici și multe altele. În consecință, testarea uleiului este o metodă cheie pentru evaluarea stării unui transformator și identificarea defecțiunilor incipiente înainte ca acestea să devină critice. O singură măsurare este valoroasă, dar tendințele schimbărilor în date în timp îmbunătățesc diagnosticul, dezvăluind gravitatea situației și le permite managerilor de active să planifice acțiunile adecvate. Acest lucru ar putea implica teste electrice offline pentru a determina cauza care sta la baza, montarea dispozitivelor de monitorizare online pentru a monitoriza mai eficient starea bunului sau programarea unei reparații sau înlocuire. Asigurarea rezultatelor bune pentru evaluarea dumneavoastră începe cu livrarea unei mostre bune de ulei la laborator. Chiar și testele de laborator perfect efectuate sunt lipsite de sens dacă se bazează pe un eșantion slab. Eșecul de a preleva eșantionul corect va duce inevitabil la rezultate proaste și la costul suplimentar de a trebui să reluați proba și să efectuați din nou analiza. O mostră bună trebuie să fie cu adevărat reprezentativă pentru lichidul în vrac care circulă în echipamentul dumneavoastră electric. Pentru a ajunge la acest ulei reprezentativ, este necesar ca mai mulți litri de ulei să fie spălați prin conducta de prelevare și într-un recipient adecvat pentru ulei uzat înainte de a colecta proba propriu-zisă. În procesul de așteptare a încheierii spălării, acest ulei poate fi folosit pentru a clăti recipientul de probă și capacele, pentru a se asigura că sunt lipsite de contaminare fizică.

Când luați o probă, este benefic ca recipientul dumneavoastră să fie suficient de mare pentru a păstra cantitatea de ulei necesară, cu ceva în plus, doar în cazul în care laboratorul trebuie să repete un test pentru a verifica rezultate neobișnuite; aceasta înseamnă de obicei aproximativ 1 litru. Există multe recipiente potrivite pentru prelevarea unei mostre de ulei și fiecare are propriile sale beneficii și capcane. În general, sticlele din sticlă/aluminiu sunt opțiunile preferate. Recipientul trebuie să sigileze corespunzător proba, prevenind intrarea și ieșirea oricăror lichide și gaze. Pe măsură ce uleiul se degradează în lumina soarelui, ducând la sinteza hidrogenului, recipientele, manșoanele și/sau ambalajul trebuie să fie rezistente la lumină pentru a proteja proba de lumina soarelui. Sticlele de plastic trebuie evitate, deoarece moleculele de apă sunt capabile să difuzeze prin pereții recipientului, crescând astfel conținutul de apă al probei; studiile au arătat că 10 ppm de apă pot intra în eșantion în timpul transportului și depozitării înainte de testare. În schimb, moleculele mici, cum ar fi hidrogenul, pot difuza din ulei prin pereții recipientului de plastic, scăzând concentrația măsurată în cele din urmă în probă. În cele din urmă, este important să împachetați bine probele pentru a evita deteriorarea în timpul transportului la laboratorul de testare a uleiului. Asigurați-vă că și fundul sticlelor este protejat. Uleiul izolator este elementul vital al transformatoarelor. Testarea periodică a uleiului, bazată pe starea și criticitatea activului, permite utilizatorilor echipamentelor de înaltă tensiune umplute cu ulei să detecteze defecțiuni incipiente, să le monitorizeze progresia și să planifice măsuri adecvate înainte ca problemele minore să devină probleme mai mari sau, în cel mai rău caz, defecțiuni. În următorul articol ne vom uita la informațiile furnizate din testarea analizei gazului dizolvat în ulei.

Sursa Doble Copyright © 2022, All rights reserved.

Produse Doble https://www.arc.ro/doble-engineering-company

https://www.arc.ro/analiza-gazelor-dizolvate-in-ulei-electroizolant/morgan-schaffer

Discuta cu specialiștii noștri despre aplicațiile la care poți folosi aceste produse ofertare@arc.ro

Tel: 0268-472 577

sigiliu-fundal-transparentacr

2022-04-05T09:51:56+00:00