Evaluarea stării transformatorului – Partea 2: Analiza gazelor dizolvate (DGA) are cea mai mare greutate

Home/Echipamente de Verificare PRAM, Solutii Echipamente de Verificare PRAM/Evaluarea stării transformatorului – Partea 2: Analiza gazelor dizolvate (DGA) are cea mai mare greutate

Analiza gazelor dizolvate (DGA) este, fără îndoială, cel mai puternic instrument din industrie atunci când vine vorba de evaluarea stării transformatorului. Realizat în mod obișnuit conform ASTM D3612C acest test de diagnostic măsoară concentrația anumitor gaze cheie dizolvate în ulei. În plus, cu condiția ca probele de ulei să fie prelevate la intervale regulate, se poate determina și viteza de producere a gazului. Aceste informații le permit specialiștilor să înțeleagă ce defecțiuni apar și gravitatea acestora. În timp ce acetilena este cel mai important gaz de măsurat pentru detectarea defecțiunilor severe, toate gazele sunt importante dintr-o perspectivă a defecțiunilor incipiente.

Tipurile și cantitățile de gaze care se formează în uleiul izolator vor dezvălui natura defecțiunii și vor determina dacă aceasta implică izolația solidă, este o problemă termică sau electrică și dacă există o scurgere în sistemul etanșat sau o degradare prematură într-un sistem deschis. Există multe metode recunoscute pentru interpretarea datelor DGA, pe care nu există timp pentru a le revizui aici, precum și limitele de gaz sugerate în ghiduri precum IEEE C57.104-2019 și IEC 60599. Cu toate acestea, este important să ne amintim că trebuie luate în considerare. pentru factori precum tipul de ulei dielectric implicat (silicon, fluide minerale sau esterice), dar un rezumat la nivel înalt al interpretării analizei gazelor dizolvate (DGA) ar fi:

  • Acetilena indică, de obicei, un arc sau o stare termică la temperatură ridicată

  • Pentru a verifica descărcarcarile parțiale, uitați-vă la nivelurile de hidrogen

  • Pentru defecțiuni de temperatură scăzută, acordați o atenție deosebită etanului și metanului

  • Etilena este un indicator al unei probleme termice de temperaturi ridicate

  • În climatele temperate, nivelurile ridicate de monoxid de carbon sunt un semn al degradării hârtiei, în timp ce în climatele mai calde, nivelurile ridicate de CO pot persista fără alți indicatori de degradare a hârtiei.

  • Nivelurile ridicate de dioxid de carbon pot indica supraîncălzirea generală a izolației hârtiei

Un singur set de date DGA nu reușește să ne informeze dacă concentrațiile de gaz sunt stabile, în creștere sau chiar diminuând, sau într-adevăr cât timp au fost acolo, dacă sunt asociate cu un incident cunoscut, cum ar fi o stare tranzitorie, sau când transformatorul este solicitat. într-o manieră anume. Se cunosc doar gazele prezente și concentrația fiecăruia; aceasta poate indica o problemă, dar nu poate indica dacă există o problemă activă. Prin urmare, trebuie stabilită o tendință a mai multor puncte de date care să informeze administratorul de active dacă gazarea este stabilă, devine mai intensă sau dacă progresează de la un tip de defecțiune la altul.

Chiar și după ce s-a stabilit tendința in urma analizei gazelor dizolvate (DGA) , ca în cazul tuturor testelor de diagnostic, contextul este primordial. Cunoașteți comportamentul normal al activului dvs., vechimea acestuia și condițiile locale, cum ar fi temperatura ambiantă, încărcarea, tranzitorii, armonicile sau alte circumstanțe care ar explica gazele din ulei. Compararea gazării unui activ cu celelalte unitati (dacă este disponibilă) poate oferi informații suplimentare. Modificările nivelurilor de gaze pot fi cauzate de o modificare a modelului de încărcare sau de o defecțiune. Luați în considerare, de asemenea, orice activități de întreținere care au fost efectuate. S-au facut reparatii? Ce teste electrice au fost efectuate? Dacă rezultatele de la mai multe transformatoare s-au modificat, a avut loc o modificare a procedurii de prelevare a probelor sau a laboratorului utilizat?

În anumite circumstanțe se efectuează degazarea uleiului de transformator; de obicei, la umplerea unui transformator nou sau după întreținere care a expus miezul și înfășurările. Acest lucru modifică în mod inevitabil valorile DGA și necesită noi teste de referință pentru a restabili tendința de comportament a gazelor pe o perioadă de timp (cel puțin 3 luni). Este important să ne amintim că degazarea uleiului nu va rezolva cauza de bază a problemei, șterge tendința DGA și, ca procedură, nu este lipsită de riscuri chiar și atunci când se utilizează contractori competenți. În a treia și ultima parte a acestei serii de blog ne vom uita la datele despre calitatea uleiului și la informațiile valoroase despre starea transformatorului.

Sursa Doble Copyright © 2022, All rights reserved.

Produse Doble https://www.arc.ro/doble-engineering-company

https://www.arc.ro/analiza-gazelor-dizolvate-in-ulei-electroizolant/morgan-schaffer

Produsul prezentat in cadrul articolului face parte din categoria Echipamente de verificare pram > Analiza gazelor dizolvate in ulei electroizolant.

Discuta cu specialiștii noștri despre aplicațiile la care poți folosi aceste produse ofertare@arc.ro

Tel: 0268-472 577

sigiliu-fundal-transparentacr

2023-11-07T08:24:04+00:00