Pentru mulți dintre noi, care lucrăm în industria energetică, funcționarea laboratorului de testare a uleiului la care trimitem mostre de ulei de la transformatoarele noastre, cablurile și bucșele noastre etc. este un pic de mister: trimitem mostrele și, cândva mai târziu, rezultatele se întorc. Aceste date sunt de o valoare critică și multe decizii importante de siguranță și financiare sunt luate cu privire la rezultatul testării uleiului.
Importanța eșantionării
Pentru a obține rezultate bune, este important să obțineți o probă de ulei care să fie reprezentativă pentru lichidul în vrac din interiorul aparatului testat. Tehnicile slabe de prelevare a probelor și recipientele neadecvate pot duce la contaminarea probei și pot duce la rezultate inexacte ale testului. Utilizarea unui recipient de sticlă sau metal fără particule este cea mai bună alegere pentru menținerea probei în timpul transportului și depozitării înainte de testare.
Procesul de primire a probelor
În orice zi, un laborator poate primi zeci sau chiar sute de mostre, de aceea este important să le procesăm într-o manieră ordonată, metodică. Majoritatea laboratoarelor utilizează un sistem de management al informațiilor de laborator (LIMS) pentru a realiza acest lucru. Poate urmări mostre, poate gestiona datele de testare și poate emite rapoarte. Intrarea detaliată a fiecărui eșantion ar trebui să includă informații de pe plăcuța de identificare a activelor, informații de eșantionare, testele necesare și starea sa de prioritate, care poate fi „de rutină” sau „urgenta”, în funcție de urgența lucrării.
Depozitarea probelor înainte de testare
Deoarece condițiile de mediu din zona de depozitare și spațiul de laborator – cum ar fi lumina directă a soarelui, temperatura și umiditatea – pot avea un impact negativ asupra probelor, este crucial să se mențină un mediu controlat care să mențină aceste variabile în limitele stabilite.
Procesele de calitate care stau la baza unui laborator bun de testare ulei
Proprietarii de active iau decizii financiare și de siguranță critice pe baza acurateței rezultatelor testelor pe care le obțin de la un furnizor de testare a uleiului. Măsurile de control al calității trebuie să existe din momentul în care probele ajung la laborator și până când rezultatele sunt returnate pentru a garanta rezultate exacte și precise. Standardul recunoscut la nivel internațional – ISO 17025 – este o acreditare de calitate foarte căutată pentru laboratoarele de testare și calibrare, care le permite să-și demonstreze competența, fiabilitatea și acuratețea.
Instrumentele analitice utilizate și importanța calibrării
Toate echipamentele utilizate pentru producerea datelor clienților trebuie să fie calibrate și calificate zilnic folosind materiale de referință standard și alte verificări de control al calității. Fiecare zi de lucru începe cu rularea acestor standarde de control al calității pentru a determina dacă echipamentul funcționează corect și este capabil să genereze date precise. Dacă un instrument nu trece verificările de control al calității, instrumentul trebuie scos din funcțiune până când problema a fost evaluată și remediată.
Pregatirea personalului
A avea un personal foarte instruit și competent este la fel de esențial pentru calitatea datelor. Fiecare angajat al laboratorului trebuie să fie bine instruit și monitorizat înainte de a fi autorizat să efectueze teste în mod independent. Acest lucru asigură că metodele și procedurile sunt urmate și, astfel, reduce riscul de eroare umană.
Considerații de mediu la laborator
Ca și în cazul tuturor măsurătorilor științifice precise, condițiile de mediu din laborator trebuie controlate într-o manieră care să nu pericliteze integritatea sau să nu invalideze rezultatele testelor. Temperatura, umiditatea și presiunea barometrică sunt trei parametri care necesită monitorizare, deoarece toți pot avea un impact asupra anumitor teste: stațiile meteo poziționate în zone cheie ale laboratorului sunt o soluție bună.
Documente și evidență
Laboratoarele produc o mulțime de date de testare și alte înregistrări tehnice. Documentarea și stocarea temeinică a datelor și rapoartelor de testare, a înregistrărilor de calibrare a instrumentelor, a rapoartelor de neconformitate (NCR) și a rapoartelor privind acțiunile corective și preventive (CAPA), precum și a înregistrărilor personalului este o parte vitală a oricărui program de calitate a laboratorului. Toate înregistrările trebuie să fie stocate într-o manieră care să fie sigură, protejată împotriva defecțiunilor rețelei/bazei de date și să permită ca datele să rămână confidențiale.
Tipuri de teste efectuate
Unele laboratoare pot oferi peste 100 de teste, dar testarea uleiului poate fi împărțită în două categorii de bază:
- Testele de rutină sunt efectuate pe probe de ulei prelevate în mod regulat (de obicei, la fiecare până la 1 până la 5 ani, în funcție de tipul de activ). Aceste teste includ analiza gazelor dizolvate (DGA), calitatea uleiului, teste pentru a evalua starea izolației hârtiei, aditivi și sulf coroziv. Combinate aceste teste oferă o indicație de nivel înalt a stării de sănătate a activului.
- Testele de specialitate sunt efectuate în scopuri specifice, adesea pentru a elucida constatările neobișnuite din testele de rutină sau în urma preocupărilor legate de starea de sănătate a unui activ. Astfel de teste includ identificarea contaminării cu ulei, testarea stabilității la oxidare, compatibilitatea materialelor, analiza elementară, tratamentul cu argilă pilot și investigațiile juridice/modul de defectare.
Raportarea rezultatelor către client
Diagnosticarea echipamentelor electrice poate fi o știință complexă, mai ales în cazul DGA, cu atâția factori de luat în considerare. Deși ghidurile IEEE și IEC și instrumentele software pot ajuta la interpretarea datelor, este important ca un analist să analizeze datele, deoarece chiar și cele mai sofisticate instrumente software pot pierde tendințele subtile și alte detalii importante pentru diagnosticul final.
Raportul emis de laborator ar trebui să conțină toate datele de testare împreună cu comentarii de diagnostic și opinii ale experților cu privire la starea bunului și pașii următori care trebuie întreprinși, dacă este cazul.
Concluzie
Această scurtă trecere în revistă arată că procesul de obținere a rezultatelor de laborator precise de ulei necesită mulți pași administrativi, tehnici și manageriali, precum și personal de teren, tehnicieni de laborator și chimiști pentru a colecta, analiza și în cele din urmă interpreta rezultatele. Toți acești pași, împreună cu cei care lucrează în laborator, sunt responsabili pentru a se asigura că rezultatele obținute pot fi de încredere.
Sursa Doble Copyright © 2022, All rights reserved.
Produse Doble https://www.arc.ro/doble-engineering-company
https://www.arc.ro/analiza-gazelor-dizolvate-in-ulei-electroizolant/morgan-schaffer
Discuta cu specialiștii noștri despre aplicațiile la care poți folosi aceste produse ofertare@arc.ro
Tel: 0268-472 577