Mentenanța predictivă. Importanța vibrometrelor.

Home/Marimi Neelectrice/Mentenanța predictivă. Importanța vibrometrelor.

Întreținerea predictivă reprezintă procesul decizional privind înlocuirea elementelor mașinilor și echipamentelor în timpul lucrărilor de întreținere planificate, înainte ca acestea să fie complet deteriorate, fapt care poate duce la oprirea completă a unui proces de fabricație.

Această abordare necesită o analiză atentă a datelor colectate în timpul măsurătorilor efectuate cu dispozitive de diagnosticare. Instrumentele de măsurare a vibrațiilor mașinilor rotative reprezintă o categorie de dispozitivele de diagnosticare, care permit detectarea deteriorării stării mașinii cu una până la nouă luni înainte de apariția defectului.

Creșterea nivelului vibrațiilor poate fi determinată de următoarele cauze:

  • Dezechilibru
  • Aliniere axială defectuoasă
  • Slăbirea prinderilor mecanice
  • Lagăre defecte

Pentru a măsura nivelul general al vibrațiilor, se poate folosi vibrometrul Fluke 805FC. Acesta are un interval de măsurare cuprins între 10Hz și 10kHz. Cu ajutorul acestui vibrometru, este posibilă și măsurarea factorului de creastă (CF).

Acest parametru indică raportul dintre valorile de vârf și valoarea efectivă (RMS). Acest lucru permite detectarea defectelor asociate inelelor interioare sau exterioare ale lagărelor (Fig. 1). Factorul de creastă este măsurat în gama de frecvențe 4 – 20 kHz.

Vibrometrul Fluke 805FC este echipat nu doar cu un accelerometru, ci și cu un senzor de forță. Grație acestui senzor, utilizatorii pot fi siguri că vibrometrul este aplicat pe utilaj cu o forță adecvată. Acest lucru este indicat prin aprinderea unui LED în timpul măsurării.

Vibrometrul 805FC oferă și funcționalitate Fluke Connect. Modulul de comunicare integrat face posibilă conectarea la baza de date stocată în cloud, aici fiind transmise toate măsurătorile efectuate. Prin utilizarea unui smartphone, care reprezintă un nod de legătură între dispozitivele de măsurare și datele din cloud, este posibilă asocierea măsurătorilor de vibrații și a termogramelor (Fig. 3) cu o mașină definită anterior (de exemplu, un motor electric).

Datorită funcționalității Fluke Connect, este posibilă partajarea datelor cu alți utilizatori ai aplicației, membri ai echipei. De asemenea, este posibilă notificarea unui membru al echipei, în cazul în care este nevoie de ajutorul acestuia. Fluke Connect este un software care poate fi accesat și prin intermediul unui browser web. Software-ul Fluke Connect este disponibil la https://connect.fluke.com/. După conectarea la contul propriu, aveți acces la baza de date. Mai mult, există, și o funcție de analiză, care prezintă starea echipamentului electric diagnosticat.

Produsul prezentat in cadrul articolului face parte din categoria Marimi neelectrice > Testere de vibratii si aliniere.

Autor: Karol Bielecki

2023-11-07T18:52:31+00:00