Metracable TDR Localizarea defectelor in cabluri cu reflectometre

Home/Marimi Neelectrice/Metracable TDR Localizarea defectelor in cabluri cu reflectometre

Diagnosticarea si identificarea precisa a defectelor si defectiunilor cablurilor si conductoarelor subterane

UTILIZAREA CABLURILOR SUBTERANE

Un cablu subteran este o linie electrică ingropată în pământ cu izolație deosebit de durabilă la exterior, adică cu teacă pe cablu, care împiedică distrugerea acestuia din cauza influențelor chimice din sol sau a animalelor mici (rozătoare) care trăiesc în pământ. Cablurile subterane au mai multe avantaje în comparație cu liniile aeriene. Acestea sunt protejate împotriva deteriorării – inclusiv a intemperiilor – și nu perturbă vizual peisajul. Dezavantajele includ costuri mai mari de întreținere și dificultăți mai mari în localizarea defecțiunilor, cum ar fi cele cauzate de lucrările de construcție și deteriorarea neintenționată a cablurilor puse în subteran. Costurile mai mari asociate cu acești factori sunt dezavantajoase în aplicațiile de inginerie energetică din domeniul de înaltă tensiune. În sectorul telecomunicațiilor, cablurile de conectare locală sunt presurizate la un nivel de 10 mbar. Ca urmare a acestei suprapresiuni, aerul sub presiune previne posibilitatea infiltrării de umiditate, în cazul unor scurgeri minore din teaca cablului, astfel încât nici o umiditate să nu poată pătrunde. În cazul unei scăderi a presiunii, un senzor indică faptul că aerul scapă din sistem. În cablu este apoi pompat un gaz special, ceea ce face posibilă identificarea scurgerii cu ajutorul unui echipament de detectare a gazului pompat.

DETECTAREA CAUZEI DEFECTULUI

Scopul detectării cauzei defectului este de a identifica cablurile rupte sau cu izolație deteriorată și de a identifica locația defectului. Proprietățile reflectometriei în domeniul timp sunt luate în considerare în acest scop şi acesta fiind de a detecta orice modificări care au avut loc în cadrul mediului testat. TDR poate fi folosit pentru a localiza capătul cablului, o întrerupere a cablului sau un scurtcircuit între conductoarele interioare şi exterioare.

Montarea cablurilor subterane în țeavă

TDR / REFLECTOMETRIE ÎN DOMENIUL TIMP
Așa-numita măsurătoare TDR este o opțiune posibilă pentru examinarea cablurilor. TDR înseamnă reflectometrie în domeniul timp

Semnale de la un Reflectometru in Domeniul Timp

care poate fi utilizată pentru a stabili lungimile cablurilor și pentru a detecta defecțiunile cablurilor, întreruperile cablurilor, scurtcircuitele și zonele cu izolație deteriorată. Un instrument de măsurare TDR, de exemplu TDR METRACABLE, emite un puls electric și apoi calculează lungimea cablului sau locul defectului în funcție de cât timp trece de la emiterea pulsul și până când reflexia pulsului revine la emițător. O mare varietate de defecte pot fi identificate prin analiza formei curbei de reflexiei a pulsului. Semnale de la un Reflectometru in Domeniul Timp Prin metoda TDR, instrumentul transmite un puls în cablu și pulsul este reflectat de defectul cablului și apoi revine la instrument. Tipul de defect poate fi determinat pe baza caracteristicilor curbelor de reflexieUn instrument de măsurare TDR este un instrument puternic pentru verificarea liniilor simetrice. Pe lângă determinarea lungimii cablului, curbele de reflexie afișate pot fi, de asemenea, utilizate pentru a identifica și a localiza defectele cablurilor. Acest lucru economisește timp în activitatea de depanare și evită munca inutilă.
Cu ajutorul unui generator de funcții , un semnal tip pantă este generat la un capăt al cablului. Frontul semnalului se propagată prin mediu și se reflectă atunci când ajunge la celălalt capăt sau la un defect din interiorul cablului. Cu ajutorul unui circuit de evaluare adecvat sau a unui osciloscop, semnalul transmis este apoi comparat cu reflexia sa și se determină informații despre intervalul de timp care a trecut și a amplitudii reflexiei, precum și caracteristicile sale capacitive, rezistive și inductive. Simpla vizualizare a reflexilor din osciloscop face posibil ca observatorul să le evalueze caracteristicile, chiar și fără cunoștințe tehnice aprofundate.

metracable 3

tipuri de cabluri

TIPURI DE CABLURI
Cablurile au diverse proprietăți electrice care influențează măsurarea lungimii. Pentru a se asigura că măsurarea lungimii este cât mai exactă posibil, trebuie avut în vedere să se utilizeze viteza corectă a valorii de propagare (valoarea VP). Cu cât această valoare este mai precisă, cu atât lungimea cablului va fi afișată mai exact. Bazele de date pentru cabluri sunt integrate în instrumentele de testare precum TDR METRACABLE și includ diferite tipuri de cabluri, împreună cu caracteristicile cablurilor care sunt relevante pentru măsurarea lungimii. Cablurile simetrice sunt acceptate (a se vedea exemplele din figură). Exact ce opţiuni oferă un TDR sunt descrise în secţiunile de mai jos.
Un detector de defecte în cabluri potrivit poate să testeze o gamă largă de tipuri de cabluri utilizând metoda TDR și poate identifica posibilele locuri cu defect. TDR METRACABLE este capabil să testeze cabluri cu lungimi de până la 15 kilometri
.

 

MĂSURAREA LUNGIMII
Măsurarea lungimii cablurilor în industria electrică a fost una dintre primele aplicații pentru reflectometria în domeniul timp. TDR este

metracable 4

METRACABLETDR/
Time Domain Reflectometer

utilizat pentru a măsura timpul necesar pentru ca un puls emis să se întoarcă la instrument după reflexie. Dacă se cunoaște viteza de propagare în cablu, care depinde de izolația cablurilor, timpul măsurat poate fi utilizat pentru a deduce direct lungimea cablului. Termenul de radar prin cablu provine din această aplicațieÎn timp ce osciloscoapele au fost necesare pentru aceste măsurători în trecut, acum sunt disponibile instrumente de măsurare dedicate, care afișează direct valoarea lungimii. Această metodă este utilizată pe scară largă în domeniul telecomunicațiilor și tehnologiei rețelelor. Atunci când cablurile noi sunt montate în clădiri, lungimile cablurilor instalate sunt facturate în funcție de valorile măsurate pe baza reflectometriei în domeniul timp.

DETECTAREA SURSEI DEFECTULUI
Scopul detectării sursei defectului este, de exemplu, identificarea cablurilor subterane rupte sau cu izolația afectată și identificarea locației defecțiunii respective. Proprietățile reflectometriei în domeniului timp, sunt valorificate în acest scop – pentru a detecta nu numai reflexia totală, dar şi fiecare schimbare a mediului. Reflexia totală are loc numai la capătul cablului, la o întrerupere a cablului sau la un scurtcircuit între conductorii interiori sau conductorii interiori şi mantaua cablului. Atât timp cât pulsul se propagă de-a lungul unui mediu omogen,
impedanța undelor din cablu nu se schimbă. Cu toate acestea, dacă unda pulsului întâlnește o modificare a mediului, impedanța se schimbă și apare reflexia parțială. Locația și mărimea defectului pot fi apoi deduse din momentul sosirii reflexiei și a formei undei sale.

LĂȚIMEA PULSULUI ȘI DURATA PULSULUI
Lățimea pulsului sau durata pulsului influențează, de asemenea, măsurarea. Duratele mai mici ale pulsului au o rezoluție mult mai
bună, adică pot fi folosite pentru a localiza defectele care sunt apropiate. Ca dezavantaj, lungimile mai mari nu mai pot fi măsurate, deoarece – din cauza atenuării care rezultă din lungimea cablului – reflexia pulsului de durată scurtă este prea mică pentru a permite măsurarea. Această relație este inversată pentru lățimi mai mari ale pulsului. Cablurile mai lungi pot fi măsurate, dar este posibil ca unele dintre defecțiuni să nu fie afișate. Acest lucru poate face necesară efectuarea mai multor măsurători. 
Reflexia parțială a unui puls transmis la o
schimbare bruscă de impedanță a undei – raportul dintre intensitatea undei reflectată și transmisă depinde de diferenta de impedanță
a undelor. 

Pentru a putea lucra cu o rezoluție optimă pentru fiecare tip și lungime de cablu, lățimea pulsului este reglabilă la TDR METRACABLE.

Copyright All rights reserved Metrawatt

Produsul prezentat in cadrul articolului face parte din categoria Marimi neelectrice > Refractometre.

Discuta cu specialiștii noștri despre aplicațiile la care poți folosi aceste produse ofertare@arc.ro

Tel: 0268-472 577

sigiliu-fundal-transparentacr

2023-11-07T07:58:16+00:00