Power Quality

Ce reprezintă calitatea energiei electrice?

Calitatea energiei electrice se referă, în principiu, la monitorizarea parametrilor energiei electrice. Principalele perturbații care pot apărea în rețelele electrice sunt: goluri de tensiune, supratensiuni, armonici, interarmonici, fluctuații de tensiune (flicker), întreruperi, etc.
Efectul negativ produs de aceste perturbații se regăsește în fiabilitatea funcționării echipamentelor electrice, durata de viață a acestora, cât și costurile suplimentare apărute în timp.
Problemele legate de calitatea energiei electrice pot fi cauzate de producător, transportator, distribuitor sau de consumatorul de energie electrică.
Pentru a asigura o funcționare de lungă durată a echipamentelor electrice și a reduce costurile suplimentare, o soluție ideală este folosirea unui analizor de calitate a energiei electrice.
Analizoarele se împart în două categorii: staționare și portabile.

Exemple de analizoare staționare de calitatea energiei:

Camille Bauer LINAX PQ3000– Analizor calitate energie electrică, Clasa A, cu montare în panou.

Combină caracteristicile unui instrument de analiză a calității energiei cu un instrument de monitorizare a consumului de energie. Instrumentul se accesează “remote” prin interfaţa integrată webserver.

Designul modern, intuitiv şi ecranul color TFT de mare rezolutie ajută utilizatorul în munca sa de analiză de date.

Metrawatt Mavosys 10 – Posibilitate de interconectare a peste 50 de echipamente pentru a realiza un sistem de telegestiune şi raportare la distanţă.

MAVOSYS 10 prezintă noi posibilități de monitorizare a rețelei de calitate, a puterii și a energiei: este un analizor cu mai mult de 8 canale și poate fi configurat într-o manieră modulară și oferă o soluție ideală, de economisire a costurilor pentru toate cerințele. Sunt îndeplinite toate dorințele de analiză posibile datorită unui touch-screen opțional ¼ VGA împreună cu interfața web multi-utilizator din seria software Encore și AnswerModules®.

MAVOSYS 10 este ideal pentru monitorizarea continuă în conformitate cu rețeaua de calitate la nivel mondial și standardele armonice, precum și pentru cerințele definite individual. Măsurătorile efectuate cu MAVOSYS 10 sunt precise, reproductibile și îndeplinesc cele mai stricte cerințe.
Mai multe detalii despre un sistem centralizat în acest domeniu, veți regăsi în următorul articol.

Exemple de analizoare portabile de calitatea energiei:

Chauvin Arnoux C.A 8336 – Proiectat pentru departamentele de testare și mentenanță, Qualistar + C.A 8336 poate fi folosit pentru a obține un instantaneu al funcțiilor principale caracterizând calitatea rețelei electrice. Funcțiile acestui analizator îl fac perfect pentru mentenanța predictivă sau de corectare. Poate fi folosit și pentru a face un studiu de energie complet al unei instalații.

Compact și ușor de folosit, acest instrument oferă un număr mare de valori calculate și câteva funcții de procesare. C.A 8336 este echipat cu 4 canale de măsurători de tensiune și 4 canale de măsurători de curent. C.A 8336 capturează și înregistrează toți parametrii, tranzitorii, alarmele și formele de undă simultan.

Mavowatt 200 series – MAVOWATT 2XX permite utilizatorilor să revizuiască datele și să modifice setările de la distanță, de la orice smartphone, tabletă, dispozitiv mobil, precum și de la PC-ul tradițional, sau laptop-uri și desktop-uri MAC. Trebuie doar să conectați dispozitivul și să folosiți fie interfața VNC, fie aplicațiile HDPQ, pe Apple sau Android prin Ethernet, pentru control de la distanță.

Fluke 438 II – Analizorul de motoare şi de calitate a energiei Fluke 438-II adaugă funcţii de măsurare mecanică pentru motoarele electrice la funcţiile avansate de analiză a calităţii energiei ale analizoarelor de calitate a energiei Fluke 430 seria II. Măsuraţi şi analizaţi simplu şi rapid parametrii esenţiali de performanţă electrică şi mecanică, precum puterea, armonicile, dezechilibrul, turaţia motorului, cuplul şi puterea mecanică, fără a fi nevoie să utilizaţi senzori mecanici.

Fiind instrumentul portabil ideal pentru testarea motoarelor, modelul 438-II vă poate ajuta să localizaţi, prevedeţi, preveniţi şi să depanaţi problemele de calitate a energiei în sistemele de distribuţie a energiei trifazate şi monofazate, oferind în acelaşi timp tehnicienilor informaţiile mecanice şi electrice necesare pentru evaluarea eficientă a performanţei motorului.

Ca urmare, analizoarele de calitatea energiei electrice au un rol foarte important pentru a asigura o mentenanță predictivă sau a monitoriza consumul de energie electrică.

Articol scris de Theodor Hera, Project Manager.

Produsul prezentat in cadrul articolului face parte din categoria Analiza calitatii energiei > Analizoare de energie.
2023-11-07T18:56:21+00:00