Raportul SFRA – Un test simplu pentru a identifica o infășurare in scurtcircuit

Home/Echipamente de Verificare PRAM, Solutii Echipamente de Verificare PRAM/Raportul SFRA – Un test simplu pentru a identifica o infășurare in scurtcircuit

Testarea SFRA este o metodă puternică și delicată de evaluare a integrității mecanice și electrice a ansamblurilor miez/bobină de transformator. Cele două teste cele mai frecvent utilizate sunt testele de circuit deschis și testele de scurtcircuit. Ambele deseori nu au dificultăți în detectarea prezenței unei defecțiuni electrice, una dintre ele fiind scurtcircuitul. Deoarece înfășurările sunt cuplate electromagnetic, urma SFRA obținută de la una dintre înfășurări ar putea fi afectată de defecțiunea electrică a unei alte înfășurări. Identificarea înfășurării cu probleme este întotdeauna o sarcină dificilă. Raportul SFRA (sau testul SFRA inductiv între înfășurări) poate ajuta la rezolvarea acestei probleme și a fost folosit cu succes de clienții Doble din 2016.

fig 1

Fig. 1 prezintă configurația de bază a testului raportului SFRA. Înfășurarea de înaltă tensiune este excitată de tensiunea de test aplicată între conductorul roșu și masă, iar tensiunea secundară este măsurată între conductorul negru și masă. Raportul tensiunilor – calculat prin ecuația (1) – poate fi afișat așa cum se arată în Fig. 4, selectând Plot Magnitude (raport), așa cum se arată în Fig. 5.

Ratio=V1/V2»N1/N2

  1. Identificarea înfășurării în scurtcircuit

Raportul care aproximează îndeaproape raportul spirelor poate fi obținut numai la frecvența joasă (< 200 Hz). Răspândirea sau abaterea maximă (Δ) între urmele raportului SFRA ale diferitelor faze este utilizată în detectarea prezenței spirei scurtcircuitate și identificarea înfășurării defectuoase.

Table 1. SFRA Ratio interpretation in low frequency region
Lower – Fail Normal – Pass Higher – Fail
25Hz Abnormally how Within limit Abnormally high
Shorted turns location V1 (Primary) winding or series winding Normal condition V2 (Secondary) winding or common winding

Tabelul 1 prezintă liniile directoare pentru analiza raportului SFRA la frecvența de aproape 25 Hz (selectat pentru a evita interferența la frecvența de alimentare).

  • Urma fazei care este anormal de scăzută în comparație cu urmele altor faze este un indiciu de defecțiune a înfășurării primare, adică reducerea numărului de spire N1 reduce raportul de tensiune.
  • Urma fazei care este anormal de mare în comparație cu urmele altor faze este un indiciu de defecțiune a înfășurării secundare, adică reducerea numărului de spire N2 crește raportul de tensiune.
  1. Analiza raportului SFRA în SFRA V6.2

Analiza raportului SFRA a fost implementată în versiunea SFRA 6.2 din martie 2022. Software-ul identifică automat urma cu abatere anormală și indică care înfășurare are spirele scurtcircuitate. De exemplu, un transformator de 300 MVA, 230/20 kV a declanșat din funcțiune și testele SFRA în circuit deschis (OC) identifică un defect tipic de scurtcircuitare în faza A. Acest defect ar putea fi fie în înfășurarea HV (Fig. 2) sau în înfăşurarea BT (Fig. 3).

fig 2

 

 

 

 

 

 

 

fig 3

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a determina care înfășurare din faza A a avut spirele scurtcircuitate, s-au efectuat testele de raport SFRA pe toate cele trei faze (Fig. 4) și a fost utilizată analiza raportului SFRA pentru a detecta automat faza defectuoasă A și a identifica spirele scurtcircuitate situate în înfășurarea H1. (Fig. 5)

fig 4

 

 

 

 

 

 

 

 

sfra ratio 5

Experiența de testare pe teren de mai sus a demonstrat valoarea pe care testul raportului SFRA o poate oferi ca informații suplimentare asociate cu starea înfășurării și pentru localizarea rapidă a înfășurării defectuoase care poate ghida acțiunile de investigație ulterioare. În plus, acest test nu necesită nicio investiție suplimentară în afară de utilizarea setului de testare existent și, dacă este efectuat împreună cu testele standard SFRA, timpul atât pentru configurarea testului, cât și pentru performanța testului va fi minim.

Produse Doble https://www.arc.ro/doble-engineering-company

Produsul prezentat in cadrul articolului face parte din categoria Echipamente de verificare pram > Echipamente de verificat relee de protectie.

Discuta cu specialiștii noștri despre aplicațiile la care poți folosi aceste produse ofertare@arc.ro

Tel: 0268-472 577

sigiliu-fundal-transparentacr

 

 

 

2023-11-07T08:22:41+00:00