„Triggere” externe, linie si fast edge

Home/Aparatura de Laborator/„Triggere” externe, linie si fast edge

Un trigger al osciloscopului sincronizează baza de timp a osciloscopului cu semnalul de intrare, astfel încât urma afișată să fie stabilă. În osciloscoapele de stocare digitală, în timp ce digitizorul funcționează continuu, transformând intrările analogice de tensiune/curent în valori digitale, evenimentul declanșator definește „fereastra de achiziție”, marcând punctul în care datele sunt stocate în memoria de achiziție, blocând datele semnalului pentru afișare. , măsurare și prelucrare ulterioară.

Figure 1: The trigger setup showing the possible choices for the trigger source.

Triggerele sunt setate să se declanșeze pe baza stării formei de undă a sursei de declanșare. Ceea ce sunt cunoscute în mod obișnuit sub numele de „Triggere” Externe, Line și Fast Edge nu sunt cu adevărat diferite tipuri de triggere, în sine, ci surse alternative de triggere. Figura 1 prezintă opțiunile tipice de configurare pentru un trigger Edge, cel mai frecvent utilizat tip de trigger. Cu Edge Triggering, osciloscopul este declanșat atunci când forma de undă sursă depășește un nivel de prag și o pantă definite de utilizator. De obicei, sursa va fi canalul de intrare analogic C1-Cn. Cu toate acestea, alte trei surse pot fi utilizate pentru a iniția un trigger Edge: o intrare externă (internă), alimentarea de linie (rețea) și, pe unele osciloscoape, semnalul Fast Edge incorporat.

Trigger extern

„Triggerele externe” sunt cel mai adesea Triggere Edge care caută panta și nivelul selectate într-un impuls generat extern care este introdus prin Ext. în portul din fața osciloscopului. În triggerele model, intrarea externă poate fi examinată pentru o stare High/Low ca parte a modelului general de declanșare.

Un avantaj major al utilizării unei surse de declanșare externă este că eliberează un canal pentru măsurători care pot fi dificile dacă se declanșează pe un canal sondat – de exemplu, dacă semnalele de pe canalele active apar toate la frecvențe diferite, cum ar fi atunci când urmeaza să măsurati mai multe etape într-un counter. Dacă triggerați pe prima etapă, toate celelalte etape vor fi instabile atunci când sunt testate. Cu toate acestea, dacă triggerați pe intrarea externă folosind ultima etapă de counter sau ieșirea de transport, orice etapă de contor pe care o sondați va fi afișată stabil.

Deoarece portul de In Ext. nu are un comutator de atenuare pentru a gestiona diferite game de semnal, la fel ca și canalele analogice, pe unele osciloscoape, trebuie să alegeți să declanșați fie folosind sursa Ext cu gamă completă, fie sursa Ext/10 atenuată.

Trigger de linie

text lecroy 2

Figure 2: The Line trigger setup for a 60 Hz,
3-phase measurement uses the oscilloscope
power source as the trigger source.

„ Triggere de linie” sunt Triggere Edge care caută nivelul de 50% al pantei selectate pe linia de alimentare AC (rețea) conectată la osciloscop.

Un Trigger de linie este util atunci când se măsoară sursele de alimentare, invertoarele și mașinile rotative care depind de frecvența liniei. Figura 2 prezintă un exemplu de configurare a declanșării liniei pentru o măsurare a puterii trifazate de 60 Hz.

Triggere Fast Edge

Unele osciloscoape generează un semnal Fast Edge care poate fi scos din portul Aux Out sau, pe unele modele vechi, de la o ieșire Fast Edge dedicată. Este o undă pătrată de 5 MHz cu o amplitudine de 450 mV peak to peak și un timp de tranziție nominal de 800 ps. Semnalul Fast Edge este de obicei conectat de la Aux Out la un canal și folosit ca referință pentru declinarea sondelor cu lățime de bandă mare. Pentru a afla cum se face acest lucru, consultați tutorialul „Calibrarea sondei”.

Cu toate acestea, semnalul poate fi folosit și ca sursă de triggerare. „Triggerele Fast Edge” sunt triggere Edge care caută nivelul de 50% al pantei selectate pe semnalul Fast Edge generat intern de osciloscop. Nu este nevoie să conectați acest semnal la un alt canal atunci când îl utilizați pentru a triggera, mai degrabă decât pentru a corecta alinierea

Măsurătorile răspunsului în frecvență necesită un semnal de trigger care are un spectru plat. Pulsul Fast Edge are o lățime de bandă care depășește 400 MHz, ceea ce îl face o sursă de declanșare utilă pentru măsurătorile răspunsului în frecvență. Figura 3 arată pulsul Fast Edge care este utilizat atât ca sursă de trigger, cât și ca sursă de pas pentru a măsura un filtru trece-jos de 37,6 MHz..

Prin utilizarea simultană a Fast Edge ca o sursă de intrare a canalului C1, este posibil să se obțină răspunsul la impuls folosind funcția derivată a osciloscopului. Aceasta poate fi apoi aplicată funcției Fast Fourier Transform (FFT) pentru a obține răspunsul în frecvență. FFT-ul marginii diferențiate din trace ul din stânga jos arată că Fast Edge este spectral „plat” pe întregul interval afișat de 100 MHz. Ieșirea filtrului, după diferențiere, are ca rezultat răspunsul la impuls afișat în urma din dreapta jos. Pentru a afla mai multe despre efectuarea măsurătorilor răspunsului în frecvență utilizând surse de trepte, consultați nota de aplicație, „Măsurări de răspuns în frecvență”.

Sursele alternative de triggerare liberă ale canalelor analogice vă ajuta să maximizați numărul de semnale pe care le puteți introduce și măsura simultan, dar au și caracteristici unice care le fac utile în definirea ferestrei de achiziție pentru diferite măsurători.

Sursa Teledyne Blog

Osciloscoape Teledyne Lecroy https://www.arc.ro/osciloscoape/teledyne-lecroy 

Produsul prezentat in cadrul articolului face parte din categoria Aparatura de laborator > Osciloscoape.

Discuta cu specialiștii noștri despre aplicațiile la care poți folosi aceste produse ofertare@arc.ro

Tel: 0268-472 577

sigiliu-fundal-transparentacr

2023-11-07T08:14:16+00:00