Declanșarea (sistemul de trigger) este un element esențial la toate osciloscoapele digitale moderne. Trigger-ul sincronizează achiziția de date a osciloscopului cu un eveniment specificat de utilizator pe semnal, fie că este vorba despre o margine, trecerea pragului sau o caracteristică specifică a semnalului.
Teledyne LeCroy Smart Triggers pot declanșa achiziții pe baza unor proprietăți precum o perioadă, lățimea, amplitudinea redusă a semnalului, rata de rotire sau pierderea semnalului.
Aceste tipuri de triggere sunt ideale pentru captarea evenimentelor tranzitorii, cum ar fi erorile, dar necesită cunoașterea a cel puțin o gamă de valori posibile pentru declanșare.
Evenimentele tranzitorii intermitente și erorile sunt printre cele mai frustrante probleme de detectat și rezolvat. Acest lucru este valabil mai ales dacă nu aveți nicio idee despre natura tranzitorului. Cu toate acestea, puteți utiliza instrumentele de măsurare ale osciloscopului pentru a ajuta la localizarea acestor tranzitori deranjanți, apoi utilizați aceste informații pentru a configura trigger-ul pentru a le captura atunci când apar. Iată cum. Luați în considerare trenul de impulsuri prezentat în Figura 1.
Acesta este un semnal modulat la lățimea impulsului cu o frecvență nominală de 2,57 kHz dobândit utilizând un trigger Edge și măsurat utilizând mai mulți parametri de măsurare automată. Există o modulație evidentă a lățimii impulsului în jurul -1,5 ms și 1,5 ms, dar întrebarea este dacă există erori – impulsuri excesiv de înguste – care apar în acest semnal. Osciloscopul are un Glitch Smart Trigger, dar utilizarea acestuia necesită cunoașterea lățimii glitchului pe care doriți să il capturați. Cum găsești asta, când nu ai găsit eroarea? Răspunsul este să utilizați statisticile de măsurare.
Dacă obțineți forma de undă de mai multe ori folosind un trigger Edge și măsurați lățimea impulsului cu statisticile de măsurare activate, veți obține măsurătorile medii, minime și maxime ale lățimii impulsurilor, împreună cu numărul total de măsurători pe care au fost calculate aceste statistici. Informația statistică este amplificată prin utilizarea histiconului (icon histogramă ) sub parametrul lățimii P3. Pe multe osciloscoape, făcând clic pe histicon, se afișează o histogramă completă într-o altă grilă. Grila histogramei are o scară orizontală complet diferită decât grila impulsurilor, în micro-secunde în loc de milisecunde, deoarece reflectă scala lățimilor impulsului măsurate de parametrul P3, nu timpul achiziției. Cea mai mare parte a histogramei prezintă o gamă de lățimi care variază de la aproximativ 150 𝛍s la maxim 240 𝛍s. Acesta este intervalul normal de modulare a lățimii, unde majoritatea impulsurilor cad. Scalarea verticală a histogramei reprezintă numărul de măsurători într-un interval mic de valori măsurate, numite „coș”.
Odată ce cunoaștem intervalul de valori glitch din statisticile lățimii, putem configura Glitch Smart Trigger așa cum se arată în Figura 2.
Odată ce am declanșat osciloscopul utilizând Glitch trigger putem verifica setarea trigger-ului și putem investiga problema cu câteva instrumente suplimentare de măsurare, așa cum se arată în Figura 3.
Deci, fiecare achiziție include o eroare – așa cum ar trebui, deoarece acesta este evenimentul nostru declanșator – nu ne lipsește niciunul. Configurarea trigger-ului nostru funcționează. Cea de-a patra urmă prezentată în grila din stânga jos este urmărirea măsurării lățimii P3. Acesta este un grafic sincron în timp pentru fiecare măsurare a lățimii, reprezentând lățimea în funcție de timp. Rețineți căderea bruscă a lățimii la punctul de declanșare corespunzător locației erorii. Această urmărire este sincronă în timp cu forma de undă dobândită imediat deasupra acesteia, confirmând locația erorilor în urma sursă. Acolo aveți o modalitate simplă de a determina cum să configurați un Glitch Smart Trigger bazat numai pe măsurători ale semnalului în sine.
*sursa blog Teledyne Lecroy
Teledyne LeCroy HDO6000B Noua serie de osciloscoape care surprind orice detaliu
LeCroy Teledyne revolutioneaza piata osciloscoapelor prin introducerea noilor modele de osciloscoape de inalta rezolutie (high definition oscilloscope).
Rezolutia osciloscopului este bazata pe rezolutia convertorului analog – digital folosit in sistemul de achizitie. In general, osciloscoapele folosesc convertor de 8 biti pentru digitizarea semnalului de intrare. De 16 ori mai multa rezolutie decat orice osciloscop de pe piata!