CÂND FIECARE MILISECUNDĂ CONTEAZĂ !
Economia digitală a redefinit operațiunile comerciale și stabilește noi standarde pentru fiabilitatea și calitatea energiei electrice. Timpul de oprire – nedorit pentru orice afacere – este catastrofal pentru centrele de date și alte facilități de fiabilitate ridicată în care chiar și cea mai mică problemă a calității energiei poate provoca defecțiuni ale echipamentului, coruperea și pierderea datelor. Costurile pot varia de la mii, la milioane de dolari pe incident! Operațiunile care se bazează pe funcționarea continuă, au răspuns la cerințele de fiabilitate și calitate energetică, instalând capabilități de rezervă care, de obicei, includ surse neinteruptibile de alimentare (UPS) și generatoare de rezervă. Pentru a asigura funcționarea corectă a acestor sisteme și pentru monitorizarea continuă a condițiilor de alimentare, multe companii utilizează sisteme complete de monitorizare a calității energiei electrice.
LIMITELE SISTEMELOR UPS
Sistemele UPS sunt componente esențiale ale unui program coerent de asigurare a calității energiei. Însă, doar prin faptul că un sistem UPS funcționează, nu înseamnă că acesta este complet operațional sau că poate proteja complet sistemul dumneavoastră. Sistemel UPS au limitări tehnice în ceea ce privește gestionarea problemelor de calitate a energiei electrice. Acestea sunt sisteme electromecanice complexe, care sunt susceptibile de a se defecta. Deși sistemul UPS poate avea capacitatea de autodiagnoză și alarmare, astfel de caracteristici sunt de obicei bazate pe indicatori grosieri, fără posibilitatea evaluării calității energiei oferite sarcinilor importante. Sistemul instalat pentru protecția instalației dumneavoastră, poate el însuși să fie sursa unor probleme, fără ca dumneavoastră să conștientizați acest lucru. Monitorizarea simultană a intrării și ieșirii unui sistem UPS, permite verificarea parametrilor calității energiei oferite de către furnizor, a răspunsului sistemului UPS la probleme de calitate a energiei electrice și a sarcinilor importante, pentru verificarea eficacității investiției dumneavoastră și pentru a gestiona problemele de alimentare.
MONITORIZAREA SISTEMELOR IMPORTANTE
Monitorizarea sistemului de alimentare, sistemelor UPS și a altor subsisteme importante, vă permite controlul complet prin asigurarea instrumentelor necesare pentru a fi productiv și a determina starea de sănătate a sistemelor electrice și a sarcinilor din instalația dumneavoastră. Doar pentru că sistemul funcționează, nu înseamnă că acesta funcționează optim și că nu există probleme care pot apărea în viitor. Sistemele de monitorizare a calității energiei electrice posedă calitatea unică de a oferi o avertizare asupra unei posibile viitoare probleme, prin eveluarea în mod continuu a calității energiei și trimiterea de notificări dacă apar probleme. În plus, dacă apare o întrerupere completă sau o defecțiune majoră, datele culese de sistemul de monitorizare pot fi prețioase în găsirea sursei problemei și în repunerea în funcțiune a instalației într-un timp cât mai scurt, contribuind astfel la reducerea costurilor legate de întreruperea alimentării și la asigurarea informației necesare pentru corectarea sau gestionarea problemei întâmpinate.
ANALIZORUL MAVOSYS 10 (ENCORE SERIA 61000) REPREZINTĂ O SOLUȚIE EFICIENTĂ DIN PUNCT DE VEDERE FINANCIAR, PENTRU MONITORIZAREA EFECTIVĂ A CALITĂȚII ENERGIEI
Disponibile atât în format standard cât și în format pretabil de a fi montat în tablouri electrice, familia de analizoare Mavosys 10 (serial Encore 61000 ) reprezintă instrumentele perfecte pentru monitorizare eficace de lungă durată. Design-ul unic, modular al instrumentului asigură monitorizarea cu o rezoluție ridicată (512 eșantioane / perioadă ) a tensiunii și curentului pentru sisteme mono sau trifazate, totul într-un singur instrument. Această configurație populară are patru module : (2) module de tensiune și (2) module de curent. Fiecare modul de curent și tensiune are patru canale pentru monitorizarea completă a tuturor celor trei faze și a neutrului. Așa cum se arată în diagrama de mai sus, la momentul configurării sistemului, modulele de tensiune și curent sunt grupare împreună în cadrul software-ului intern al instrumentului, formând astfel Analizoare virtuale. Un modul de tensiune și curent sunt grupare împreună pentru monitorizarea intrării sistemului UPS (Analizorul Virtual #1) iar celelalte sunt grupare împreună pentru monitorizarea ieșirii sistemului UPS (Analizorul Virtual #2). Fiecare Analizor Virtual, funcționează independent ca și un instrument de monitorizare a calității energiei. Software-ul Encore, oferă o interfață care poate fi deschisă într-un browser web, asigură gestionarea fiecărui Analizor Virtual ca și instrument separat, complet configurabil.
MODEL DE NECESAR PENTRU REALIZAREA UNUI SISTEM DE MONITORIZARE
Așa cum se arată în diagrama de mai sus, cea mai eficientă soluție din punct de vedere financiar, utilizează modularitatea instrumentului Mavosys 10 (Encore 61000) – Două analizoare virtuale monitorizează simultan intrarea și ieșirea sistemului UPS. Mai jos, puteți regăsi un exemplu comun de configurare a instrumentului Mavosys 10 (Encore 61000):
Instrument:
- (1) buc. 61STD, standard 61000 Module de măsurare tensiune:
- (2) buc. 61MZP, 61000 POD
- (2) buc. 5536VPOD, 600V Module de măsurare curent:
- (2) buc. 61MZP, 61000 POD
- (2) buc. 5537APOD, 5A
STUDIU DE CAZ: DEFECTAREA UNUI UPS ÎN DOMENIUL BANCAR
Sistemul de monitorizare Encore/Mavosys 10 este instalat pentru monitorizarea unui centru de date important al unei renumite bănci internaționale cu sediul în New York. Instituția posedă trei sisteme UPS, un sistem prin rotație și două sisteme online statice, oferite de același producător de sisteme UPS, recunoscut la nivel internațional. Se monitorizează intrarea și ieșirea fiecărui subsistem UPS.
La puțin timp după miezul nopții în ziua de 19 Februarie, apare un gol de tensiune de 3.3 secunde,prvenind de la furnizorul de energie, cu origine în aval față de instalația monitorizată. Amplitudinea golului a fost de aproximativ 75% din tensiunea nominală de 480VAC. Golul de tensiune a dus la defectarea sistemelor de control ale lifturilor, dar nu au fost indicii despre alte sisteme afectate. Totuși, continuarea investigației a demonstrat și alte defecte mai puțin vizibile…
Software-ul ENCORE posedă un modul dedicat analizei sistemelor UPS, are oferă o analiză de tip trecu/picat. Acest modul analizează efectele nedorite ale calității energiei electrice la intrarea în sistemul UPS și răspunsul acestuia. Când se detectează prezența unor evenimente la intrarea UPS-ului, modulul software caută în baza de date de monizorizare, evenimente similare petrecute la ieșirea UPS-ului. Dacă există, se raportează o funcționare incorectă a UPS-ului, deoarece acesta nu a gestionat corect evenimentul pentrecut la intrare.
În cazul acestui eveniment de calitate a energiei, nici UPS-ul, nici alte sisteme de monitorizare nu au raportat avarii/funcționare incorectă, dar sistemul Encore de verificare a indicat că unul dintre cele două sisteme UPS statice, a înregistat o supratensiune care a coincis cu întoarcerea la regimul nominal al rețelei de alimentare după golul de tensiune. Tensiunea de vârf atinsă a fost de aproximativ 107% din valoarea nominală, sau aproximativ 520V! Supratensiunile sunt fenomene nedorite deoarece pot duce la uzura prematură sau chiar defectarea surselor de alimentare ale computerelor și ale altor dispozitive și deci pot duce la defecțiuni majore ale sistemelor.
Printr-o atitudine proactivă, această problemă potențial serioasă, a fost identificată înainte de defectarea oricărui sistem sau de întreruperea activității. Echipa de service a echipamentului UPS a identificat o problemă a unei plăci de control a unui UPS, problemă rapid și ușor rezolvată. Dacă problema nu ar fi fost analizată în mod proactiv de către sistemul Encore, sistemul UPS ar fi putut suferi o defecțiune majoră care ar fi putut ducere la o intrerupere a alimentării și la piederi financiare semnificative.