INSTRUMENTE PENTRU STUDIEREA CALITĂȚII ENERGIEI DE LA GOSSEN METRAWATT

Home/Analiza Calitatii Energiei, Produse Analiza Calitatii Energiei, Solutii Analiza Calitatii Energiei/INSTRUMENTE PENTRU STUDIEREA CALITĂȚII ENERGIEI DE LA GOSSEN METRAWATT
analizr-de-calitate-a-energiei

Figura 1. Analizor de calitate a energiei portabil, instalat de un electrician cu echipament de protecție

logo_gmcigm_officenobase

Analiza calitatii energiei electrice este primul și posibil cel mai important pas în identificarea și rezolvarea problemelor legate de alimentarea cu energie. Astfel de probleme, dacă nu sunt corectate, pot afecta performanța echipamentelor și reduce fiabilitatea, pot duce la scăderea productivității și a profitabilității și chiar pot pune probleme privind siguranța în exploatare; totuși studiul privind calitatea energiei reprezintă un mod organizat și sistematic de a rezolva acest tip de probleme. Fie că investigația se referă la un singur echipament sau la o întreagă instalație electrică, efectuarea studiului presupune parcurgerea acestor pași de bază:

  • Planificarea și pregătirea studiului
  • Inspectarea locației
  • Monitorizarea energiei
  • Analiza datelor obținute prin monitorizare și inspecție
  • Aplicarea soluțiilor de corecție
  • Verificarea soluțiilor de corecție

INSTRUMENTE PENTRU STUDIEREA CALITĂȚII ENERGIEI

Instrumentele de bază pentru monitorizarea calității energiei sunt: analizorul de calitate a energiei, aparatul de testare a circuitelor, multimetrul și un scanner infraroșu. Alte instrumente folositoare sunt senzorii de curent de tip clește (Efect Hall), camera de termoviziune, reportofonul, intrumentul pentru măsurarea rezistenței prizei de împământare și a rezistenței de izolație. Nu toate instrumentele mai sus menționate sunt necesare pentru fiecare studiu, dar instrumentul esențial este analizorul de calitate energiei.

Diverse analizoare de calitate a energiei, cu diferite funcționalități, sunt disponibile pentru investigarea și documentarea condițiilor de funcționare întâlnite în timpul inspecțiilor precum și pentru colectarea și stocarea datelor pentru analiză ulterioară. Analizoarele de calitate a energiei se încadrează în mod general, în două categorii: portabile și instalate permanent (fixe).

Analizoarele portabile, precum familia de instrumente  MAVOWATT 200 , sunt folosite în mod uzual în aplicații în care durata de monitorizare este limitată, fiind instalate doar pentru durata studiului și dezinstalate după terminarea acestuia. Astfel de instrumente de monitorizare au în mod curent intrări de măsură de tip banană pentru tensiune și măsurarea curentului prin bobine de tip Rogowski. Rezutatele măsurătorilor pot fi vizualizate direct pe ecranul instrumentului (dacă este disponibil) și/sau încărcate într-un software specializat de prelucrare a datelor precum Dran-View 7   oferit de GOSSEN METRAWATT.

comunicatie

Figura 2. Comunicația la distanță dintre MAVOWATT 200 și o Tabletă & Smartphone.

Ultima generație de analizoare portabile de calitate a energiei, precum MAVOWATT 200, aduce un grad sporit de siguranță a utilizatorului și productivitate sporită, prin utilizarea protocolelor de comunicație Wi-Fi, Ethernet și Bluetooth pentru controlul complet la distanță, după instalarea instrumentului de măsură. Utilizatorii pot închide ușa tabloului electric și pot utiliza tableta, smartphone-ul sau computer-ul pentru a configura instrumentul, a vizualiza datele măsurate în timp real și a descărca aceste date de la distanță, reducând astfel în mod semnificativ expunerea lor la medii de lucru periculoase.

Instrumentele de monitorizare a calității energiei electrice, instalate permanent, așa cum sunt cele utilizate în sisteme fixe oferite de GOSSEN METRAWATT, sunt instalate de obicei pentru toată durata de viață a instalației, ți utilizează terminate de tip șurub pentru măsurarea tensiunii și conectarea la transformatoare de curent. Astfel de instrumente sunt de obicei montate în condiții de siguranță, în spatele ușilor închise ale tablourilor electrice  sau a echipamentelor de comutație și sunt monitorizate de la distanță prin intermediul unor soluții software de tip server, utilizând protocolul de comunicație Ethernet sau fibră optică. De multe ori, multiple instrumente de monitorizare sunt instalate în puncte cheie ale rețelei de distribuție a energiei electrice, creându-se astfel un sistem de monitorizare a punctelor de conectare la rețeaua principală de distribuție, a surselor neinteruptibile de alimentare, a generatoarelor și a sarcinilor sensibile. Datele înregistrate privind evoluția mărimilor monitorizate și evenimentele de calitate a energiei, sunt transferate automat către software-ul de tip server pentru utilizarea de către personalul de specialitate pentru monitorizarea proactivă a calității alimentării sau pentru rezolvarea problemelor de calitate a energiei electrice pe măsură ce acestea apar.

fixe

Figura 3. Instrumente instalate permanent (fixe) oferite de GOSSEN METRAWATT.

Fie că se utilizează un instrument portabil sau instalat permanent, analizoarele de calitate a energiei oferite de diferiți producători pot avea diferite caracteristici și, mai important, diferite capacități de monitorizare și tehnologii diferite. Este important să vă asigurați că instrumentul utilizat poate capta întregul spectru de problem legate de calitatea energiei electrice, sau măcar tipul de probleme care se banuiește că ar exista. Altfel, rezultatele studiului pot duce la concluzii greșite și pot fi raportate greșit, risipind timp și bani.  

Instrumentele moderne de analiză a calității energiei electrice ar trebui să fie de Clasă A, conform IEC 61000-4-30, standard internațional pentru măsurarea calității energiei electrice. Publicat initial în 2003 și actualizat ultima dată în 2014 (Ediția a 3-a), IEC 61000-4-30 specifică tehnicile de măsurare care ar trebui realizate pentru măsurarea cu acuratețe și corectitudine a calității alimentării cu energie electrică. Instrument complet compatibil Clasă A, înseamnă că instrumentul corespunde întru totul specificațiilor standardului mai sus menționat, este produs de o companie cu reputație internațională și asigură efectuarea de măsurători precise și repetabile. Deși IEC 61000-4-30 este un standard internațional, în Statele Unite, IEEE se află în proces de armonizare cu acest standard bine definit care va fi inclus ca parte a noilor ediții ale practicilor recomandate de IEEE. Tehnicile de măsurare a Flicker-ului de Tensiune conform IEC, au fost deja incluse în IEEE 1453 și cea mai recentă versiune a IEEE 519:2014 (armonici) a adoptat tehnicile de măsurare a armonicilor specificate în IEC 610004-7, dar a adăugat și noi parametrii pentru caracterizarea armonicilor precum și noi limite de conformitate pentru armonicile de tensiune și curent.

Discuta cu specialistul nostru

Project Manager Theodor Hera

0720 110 906

sigiliu-fundal-transparentacr

Produsul prezentat in cadrul articolului face parte din categoria Analiza calitatii energiei > Analizoare de energie.
2023-11-07T18:20:07+00:00